نونِ نوشتن

بند زبان را ببندیم و بال اندیشه را بگشاییم

نونِ نوشتن

بند زبان را ببندیم و بال اندیشه را بگشاییم

کتاب گفت و شنود هایی در ریاضیات - آلفرد رنیی

پنجشنبه, ۲۷ خرداد ۱۳۹۵، ۱۰:۵۴ ق.ظ

   کتاب گفت و شنود هایی در ریاضیات(Dialogues on mathematics) نوشته ی ریاضیدان مجارستانی، آلفرد رنیی شامل 3 گفت و گوی منطقی، علمی و ساده در باب معنای ریاضیات است. نویسنده به شیوه ی افلاطون و با بهرهه گیری از تخیل خویش و نیز تاریخ علم و فلسفه گفت و گوهایی را میان جوینده ای کنجکاو و استادی حکیم شکل داده استت که در ضمن آن به محتوای تفکر ریاضی و اندیشه ی انتزاعی می پردازد. فایده ی اینگونه اندیشیدن را بیان می کند و به سوالاتی که در ذهن خواننده شکل می گیرد گاه با تمثیل و عموماً با استدلال هایی دقیق پاسخ می دهد.

     به نظر من آنچه جامعه ی ما و هر جامعه ای برای پیشرفت(این واژه خود برای اهل اندیشه معنایی گسترده و حتی چند بعدی دارد)  نیاز دارد، رشد اندیشه ی مستقل و آزاد در فرد-فرد اعضای آن جامعه است. این اندیشیدن که عالی ترین نوع آن در ریاضیات متجلی می شود هرچند سهل و آسان به دست نمی آید ولی در هر جوینده ی عاشق دانستنی توان دست یابی و التذاذ از آن هست. هیچ قدرتی و در هیچ عصر و دوره ای نتوانسته است انسان اندیشمند را (در معنای مستقل و آزاد اندیش و در حقیقت اندیشمند واقعی ) در بند بیاورد و او را زبون سازد. به او زهر می نوشانند، او را در آتش می افکنند ولی یارای خاموش کردن ندای اندیشه ی انسان نبوده، نیست و نخواهند بود:  "بهشت ما جنگل شوکران هاست/ و شهادت ما را پایانی نیست."

     بیش از این در مورد کتاب توضیح نمی دهم تا ذهنتان بوی نگرشم بدان را نگیرد. به تمامی بر این امر آگاهم که کتاب برای هر خواننده ای رنگ و بوی خودش را دارد، رنگ و بوی حقیقت در هیات دنیای درون انسان هایی به تمامی متفاوت و به طرز شگفت انگیزی شبیه! همین است که معرفی کتاب شاید از دشوارترین کارهاست. و به قول دوستم، بهنام فلاح، گفتن این جمله به کسی که: کتاب بخوان! شاید بد ترین و بی معناترین کاری باشد که در راستای رواج کتابخوانی انجام داده ایم .ما تنها در تولد تصمیم کتاب خواندن افراد جز قابله ای یاری دهنده چه توانیم بود؟

     ذیلاً قطعه ای از گفت و گوی فرضی با گالیله را در قالب عکسی از برگی از این کتاب ارزشمند آورده ام. با توجه به اینکه اولین و آخرین چاپ این کتاب متعلق به سال 1373 شمسی است، فلذا علاقه مندان می توانند فایل آن را از سایت http://www.parsbook.org دانلود نمایند. 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۳/۲۷
آران نصیری

نظرات  (۱)

چه خوب که اینروزها بیشتر می نویسید. ممنون بابت معرفی. شدیدا مشتاق شدم بخونمش آخه یه جورایی درگیر این مسیله هستم.
راستی یاد کتاب طومار شیخ شرزین اغتادم که یه فیلمنامه است از بیضایی درباره دانایی. بخونیدش اکه نخوندید
پاسخ:
از هر فرصتی استفاده می کنیم بنویسیم. چه خوب که دغدغه و درگیریتون اندیشه و داناییه. واقعا ممنون از معرفی این فیلمنامه حتما می خونیمش! موفق تر باشین!

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی